Prognosemodellen
I kommuneproposisjonen legger regjeringen fram sin politikk og økonomisk opplegg for kommunene i det kommende året. Dette kurset er tilpasset disse føringene og introduserer en ny prognosemodell for skatt og rammetilskudd, utviklet av KS.
Formål
Hovedformålet med kurset er å gi innsikt i hvordan kommunenes inntekter er sammensatt og hvordan disse fordeles gjennom nytt inntektssystem.
Kurset vil i første rekke ha fokus på hovedelementene i nytt inntektssystem; regionalpolitiske tilskudd, utgiftsutjevning, samt skatteinntekter og inntektsutjevning. I løpet av kurset vil vi også komme innom de mer de tekniske ordningene i inntektssystemet som trekk/tillegg for private skoler, tilskudd med særskilt fordeling og overgangsordningen INGAR.
Kurset er bygget opp slik at prognosemodellen brukes aktivt som verktøy både for å illustrere hvordan ulike faktorer påvirker de ulike elementene i inntektssystemet og som illustrasjon for hvordan den kan brukes for å lage anslag for skatt og rammetilskudd i budsjett- og økonomiplansammenheng på kommunenivå.
Avslutningsvis i kurset er det også satt av noe tid for å gi et overblikk over temaer innen kommuneøkonomi og frie inntekter som er aktuelle akkurat nå.
Målgruppe
Økonomisjefer og andre som jobber med kommuneøkonomi.
Tidsrammen er fra kl. 10.00 til kl. 15.00
- Oppstart
- Innledning og presentasjon av foreleser.
- Mer om hva dagen skal inneholde
- Finansiering av kommunene.
- Litt om frie inntekter og historikken til dagens inntektssystem
- Pause
- Hvordan er dagens system bygget opp
- Forbindelsen til KS Prognosemodell og presentasjon av dette. Mer om innbyggertilskudd, skatt og skatteutjevning samt utgiftsutjevning
- Lunsj
- Kostnadsnøkler.
- De distriktspolitiske elementene og andre ordninger i IS
- De distriktspolitiske elementene og andre ordninger i IS
- Pause
- Praktisk bruk av modellen
- Pause
- Temaer innen kommuneøkonomi og frie inntekter som er aktuelle akkurat nå
- Avslutning
Sigmund Engdal
Sigmund er spesialrådgiver innen kommuneøkonomi i KS i avdeling for Samfunn, velferd og demokrati.
Han er involvert i å utføre analyser og undersøkelser av kommunenes økonomiske situasjon, særlig i forbindelse med regnskapsundersøkelser. Sigmund fokuserer på å analysere driftsresultater og økonomiske nøkkeltall for norske kommuner, og han bidrar til rapporter som gir innsikt i hvordan kommunene håndterer økonomiske utfordringer som prisvekst og svingninger i skatteinntekter
Rune Bye
Rune er avdelingsdirektør for SVD Kommuneøkonomi i KS.
Han har hovedansvaret for å overvåke og analysere økonomiske forhold for norske kommuner. Dette inkluderer å følge med på utviklingen i skatteinntekter, driftsresultater og hvordan kommunene håndterer sine økonomiske ressurser i møte med utfordringer som prisvekst og økte utgifter.
Informasjon om digitale kurs:
- Kurset vil bli gjennomført på Teams eller Zoom.
- Du vil motta nærmere beskjed og link etter hvert som kursdagen nærmer seg.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dette er et fysisk kurs. Det som er inkludert i prisen er deltakeravgift og lunsj. Det er ikke inkludert kostnader til middag, reise, overnatting og andre personlige utgifter.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dersom du har behov for hotell i forbindelse med kurset har vi følgende hotellavtale du kan benytte deg av KS Agenda sin hotellavtale. Trykk på linken for å se kapasitet og tilgjengelighet.
NB! Rommet gjøres opp direkte av deltaker på hotellet
Påmeldingen er bindende.
Ved avbestillinger/endringer:
- Inntil 3 uker før kurs-/konferansestart krediteres beløpet i sin helhet
- Mindre enn 3 uker før kurs-/konferansestart gis ingen refusjon av deltakeravgiften og måltider
Avbestilling gjøres skriftlig til info@ksagenda.no.
Det tas forbehold om nok antall påmeldte for at kurset skal gå.
1 uke før kurset vil du motta detaljer om oppmøte. Dersom du ikke mottar denne informasjonen ber vi deg om å ta kontakt med oss per telefon eller e-post.
Kursregistrering gjelder kun for deltageren som er meldt på.
Det tas forbehold om programendringer.
OU-fondet er kommunesektorens opplærings- og utviklingsmidler som skal brukes til «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling», hvor målgruppen er ledere.
Kommuner, fylkeskommuner og bedrifter som er en del av denne ordningen vil kunne få refundert deltakeravgiften på kurs og seminarer som tilfredsstiller definisjonen «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling».
Det gjøres oppmerksom på at OU-midlene KUN dekker deltakeravgiften. Eventuelle kostnader knyttet til reise og opphold må dekkes av den enkelte deltaker selv.
Dette kurset er omfattet av ordningen om forhåndsgodkjente kurs hvor det ikke skal søkes om støtte fra OU-midlene. Det skal bare sendes inn refusjonskrav når man har mottatt faktura for kursavgiften. Vi refunderer ikke registreringsbekreftelser.
Skjema for refusjon finner man på https://www.ks.no/ou-refusjon. Faktura for kurset må være vedlagt i refusjonskravet. Bekreftelse på påmelding refunderes ikke. Vær obs på at MVA ikke er refusjonsberettiget.
Viktig! Er det flere deltagere fra en kommune/fylkeskommune/virksomhet på et kurs, skal det sendes inn ett samlet refusjonskrav for alle deltakerne
For at du skal få dekket forhåndsgodkjente OU-midler, kan kun 50% av kursplassene fylles opp med deltakere fra samme kommune. Den gjeldende kommunen kan gjerne få flere kursplasser, men må da betale full pris for de ekstra plassene som er over denne grensen.
Oslo kommune og privatpersoner kan IKKE søke om støtte fra dette fondet.
Du kan også lese mer om OU-midler her.