Hvordan omstille for framtiden? Del 1-3

Å lykkes med endring handler ikke bare om tiltak – det handler om helhet, forankring og felles retning. Dette er et kurs for deg som skal lede kommunen gjennom endring og som vil gi deg struktur, innsikt og verktøy for å lykkes med omstilling i praksis.

Meld deg på kurset
Dette kurset er fullt, men du kan melde deg på interesseliste for å motta en e-post når kurset er tilgjengelig igjen.
Meld deg på kurset
Dette kurset er over, men du kan melde deg på interesseliste for å motta en e-post når kurset er tilgjengelig igjen.
Hvordan omstille for framtiden? Del 1-3Logo for KS Agenda

Kommunene står foran store endringer – og det haster å forberede seg. Strammere budsjetter, demografiske skifter, økte krav og færre hender utfordrer måten vi tenker og organiserer kommunale tjenester på. Hvordan kan vi lede omstilling på en måte som faktisk virker – på tvers av sektorer, og i samspill med ansatte, tillitsvalgte og politikere?

Dette kurset gir deg innsikt og praktiske verktøy for å gjennomføre omstilling i egen kommune. Du lærer hvordan du kartlegger ståsted, analyserer behov, utforsker muligheter og iverksetter tiltak – med mål om varig effekt. Kurset er bygget rundt en helhetlig prosessmodell for omstilling, og veksler mellom faglig påfyll, refleksjon, verktøy og deling av erfaringer.

Du får blant annet:

• Kunnskap om hvordan du gjør en god ståstedsanalyse

• Innsikt i hvordan du identifiserer tiltak og realiserer gevinster

• Forståelse for hva som må til for å skape endring i praksis – og få med deg folk

• Verktøy for prosessarbeid, samspill og kommunikasjon gjennom hele endringsreisen

Se program for mer detaljer om innholdet.

Målgruppe

Kommunedirektører, kommunalsjefer og ledere på alle nivåer som har en rolle i utviklings- og omstillingsarbeid.

Vi anbefaler at flere fra samme kommune deltar for å bygge felles forståelse og styrke samhandling i endringsprosesser.

Formålet

På kurset vil du få innblikk i hvordan du kan ta tak i omstillingsarbeidet i nettopp din kommune. Vi ser på hvordan vi lager en ståstedsanalyse, utforsker mulighetsrommet, velger riktig vei og realiserer gevinster.

Datoer

Del 1, 14. og 15. januar. 2026 Sted: Nationaltheatret Konferansesenter, Haakon VIIs gate 9, Oslo.

Dag 1: 10:00 til 16:00. Dag 2 09:00-15:00.

Del 2, 11. februar 2026, digitalt, 09:00- 15:00

Del 3, 24. mars 2026, digitalt, 09:00-15:00

Deltageravgift

Del 1, 8990,- (MVA fritt)

Del 2, 5990,- (MVA fritt)

Del 3, 5990,- (MVA fritt)

OU-midler

Kurset er forhåndsgodkjent for OU-midler. Det betyr at det skal ikke sendes inn søknad om støtte fra OU-midlene, det skal bare sendes inn refusjonskrav når dere har mottatt faktura for kursavgiften. Skjema for refusjon finner dere på www.ks.no/ou-refusjon

NB! For at du skal få dekket forhåndsgodkjente OU-midler, kan kun 50% av kursplassene fylles opp med deltakere fra samme kommune. Den gjeldende kommunen kan gjerne få flere kursplasser, men må da betale full pris for de ekstra plassene som er over denne grensen.

Veiledning

Det tilbys også veiledning mellom samlingene, både individuelt og i gruppe. Det har vi god erfaring med som nyttig for best mulig utbytte av kurset og opplevd effekt i egen arbeidshverdag, samtidig som du kan fordype din forståelse og anvendelse av kursets innhold

Lederveiledningen er et frivillig tilbud som har en pris på kr. 2 500,- per time. Det er for øvrig mulig å kreve refusjon fra OU-fondet for EN time veiledning mellom hver samling. Vær obs på at det tilkommer mva. på denne avgiften (kr. 625,-) - mva dekkes ikke av OU-midlene.

Se hva andre deltakere sier om kurset

Samling 1: Hvor står vi?

Samlingen gir innsikt i hvordan kommunen kan beskrive sitt eget utfordringsilde og behov. Vi ser på hvordan vi finner datagrunnlag for å lage en ståstedsanalyse. Temaer som blir belyst på samlingen:

  • Hva skjer i kommune-Norge nå?
  • Styringssystemet i kommunen (fra samfunnsplan til konkrete tiltak)
  • Demografi og utgiftsbehov
  • Hvordan finne riktig og relevant informasjon?
  • KOSTRA
  • Kommunekompasset
  • Fremtidsverktøyet 2040
  • Organisasjonsdatabasen
  • Hvordan bruker du disse dataene?
  • Vi ser på hvordan du kan sammenstille data og fortelle en historie som beskriver situasjonen.

Mellom samling 1 og 2 gjør alle dette grunnarbeidet så langt som mulig for egen kommune.

Samling 2: Mulighetsrommet

På denne samlingen tar vi utgangspunkt i det vi gjennomgikk i samling 1 og hjemmearbeidet. Vi deler erfaringer. Vi ser videre på hvordan det kan jobbes i egen kommune for å få fram endringstiltak.

  • Vi vurderer dataene – hva er høye kostnader? Hva er lave kostnader? Er vi effektive? Er vi produktive?
  • Vi ser på struktur og organisering. Hvordan ser en moderne kommune ut?
  • Hva med innovasjon og digitalisering? Vi ser på noen eksempler.
  • Hvordan engasjerer vi innbyggerne og hvordan snakker vi med dem?
  • Hva er gevinster og hvordan kartlegger vi dem?
  • Hvilke prosessverktøy kan vi bruke?

Samling 3: Å gjennomføre endring

Til nå har vi sett på utfordringsbildet, hvor vi står, gjennomført prosesser for å finne endringstiltak og er klare for gjennomføring. På den tredje samlingen snører vi trådene sammen og ser på hvordan vi skal klare å gjennomføre endringene.

  • Hvordan står vi i endringer sammen?
  • Hva er endringskapasitet?
  • Forholdet mellom politikk og administrasjon
  • Samspill administrasjon, tillitsvalgte, verneombud  
  • Kultur
  • Motivasjon
  • Kommunikasjon
Hasse Ekman

Hasse Ekman

Foredragsholder
Hasse EkmanHasse Ekman

Hasse Ekman

Foredragsholder

Hasse Ekman har over 25 års topp- og mellomledererfaring fra kommunal og privat sektor. I kommunesektoren har Hasse har vært virksomhetsleder, kommunalsjef og kommunedirektør.

Han bruker sin ledererfaring til å bistå kommuner og fylkeskommuner med endrings- og omstillingsprosesser, leder- og organisasjonsutvikling, samspill mellom politikk og administrasjon, samt eierstyring av selskaper. Hasse er opptatt av hva som gjør organisasjoner gode og hva som gjør at mennesker ønsker å yte sitt beste på jobb.

I KSK har han fagansvar for Lean og for eierstyring, selskapsorganisering og styrearbeid. 

Olve Molvik

Olve Molvik

Foredragsholder
Olve MolvikOlve Molvik

Olve Molvik

Foredragsholder

Olve Molvik jobber med ledelses- og organisasjonsutvikling i kommuner og fylkeskommuner. Han har bred toppledererfaring fra Sandnes og Stavanger kommune.

Olve Molvik arbeider særlig med digitalisering. Han er opptatt av at kommunesektoren skal tilby digitale tjenester som blir nyttiggjort og tatt i bruk av innbyggere, næringsliv og ansatte. Tjenesteutvikling, arbeidsprosesser, kompetanseutvikling og ledelse er avgjørende for å lykkes og han bidrar til disse prosessene.

Han har bred erfaring fra ledelse og styring i store kommuner, herunder strategi, omstilling, digitalisering, lederutviklingsprogram, innbyggerservice, regionalt samarbeid, utvikling av organisasjon og samfunn. Han har arbeidet mye med strategiske styringsdokumenter i kommunene, ledet store omorganisering- og organisasjonsutviklingsprosjekter og hatt ansvar for planlegging og gjennomføring av både større og mindre digitaliseringsprosjekter. En helhetlig og gjennomgående struktur gir viktige rammer for utvikling av velferdstjenester og samfunn. Han har erfaring og god forståelse for politiske prosesser, samhandling og tilrettelegging.

Informasjon om digitale kurs:

  • Kurset vil bli gjennomført på Teams eller Zoom.
  • Du vil motta nærmere beskjed og link etter hvert som kursdagen nærmer seg.  

Har du spørsmål eller trenger support?

Dette er et fysisk kurs. Det som er inkludert i prisen er deltakeravgift og lunsj. Det er ikke inkludert kostnader til middag, reise, overnatting og andre personlige utgifter.

Har du spørsmål eller trenger support?

Overnatting

Dersom du har behov for hotell i forbindelse med kurset har vi følgende hotellavtale du kan benytte deg av KS Agenda sin hotellavtale. Trykk på linken for å se kapasitet og tilgjengelighet.

NB! Rommet gjøres opp direkte av deltaker på hotellet

Påmeldingen er bindende.

Ved avbestillinger/endringer:

  • Inntil 3 uker før kurs-/konferansestart krediteres beløpet i sin helhet
  • Mindre enn 3 uker før kurs-/konferansestart gis ingen refusjon av deltakeravgiften og måltider

Avbestilling gjøres skriftlig til info@ksagenda.no.

Det tas forbehold om nok antall påmeldte for at kurset skal gå.

1 uke før kurset vil du motta detaljer om oppmøte. Dersom du ikke mottar denne informasjonen ber vi deg om å ta kontakt med oss per telefon eller e-post.

Kursregistrering gjelder kun for deltageren som er meldt på.

Det tas forbehold om programendringer.

OU-fondet er kommunesektorens opplærings- og utviklingsmidler som skal brukes til «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling», hvor målgruppen er ledere.

Kommuner, fylkeskommuner og bedrifter som er en del av denne ordningen vil kunne få refundert deltakeravgiften på kurs og seminarer som tilfredsstiller definisjonen «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling».

Det gjøres oppmerksom på at OU-midlene KUN dekker deltakeravgiften. Eventuelle kostnader knyttet til reise og opphold må dekkes av den enkelte deltaker selv.

Dette kurset er omfattet av ordningen om forhåndsgodkjente kurs hvor det ikke skal søkes om støtte fra OU-midlene. Det skal bare sendes inn refusjonskrav når man har mottatt faktura for kursavgiften.  Vi refunderer ikke registreringsbekreftelser.  

Skjema for refusjon finner man på https://www.ks.no/ou-refusjon. Faktura for kurset må være vedlagt i refusjonskravet. Bekreftelse på påmelding refunderes ikke. Vær obs på at MVA ikke er refusjonsberettiget.

Viktig! Er det flere deltagere fra en kommune/fylkeskommune/virksomhet på et kurs, skal det sendes inn ett samlet refusjonskrav for alle deltakerne

For at du skal få dekket forhåndsgodkjente OU-midler, kan kun 50% av kursplassene fylles opp med deltakere fra samme kommune. Den gjeldende kommunen kan gjerne få flere kursplasser, men må da betale full pris for de ekstra plassene som er over denne grensen.

Oslo kommune og privatpersoner kan IKKE søke om støtte fra dette fondet.

Du kan også lese mer om OU-midler her.

Ledige plasser
Få ledige plasser
Fullt

Hvordan omstille for framtiden? Del 1-3

14
Jan
 
2026
 
kl.
10:00
-
15:00
14
Jan
 - 
15
Jan
 
2026
 
kl.
10:00
-
15:00
Nationaltheatret Konferansesenter og digitalt
Digitalt kurs
Hvordan omstille for framtiden? Del 1-3
Strategi og ledelse
8990
,- (mva-fritt)
,- (ekskl. mva)
,- (inkl. mva.)
Forhåndsgodkjent for OU-midler for medlemmer av OU-fondet
Har du spørsmål om kurset? Kontakt oss.
Dette kurset er fullt. Legg inn e-posten din i feltet nedenfor dersom du ønsker å få beskjed når kurset er tilgjengelig igjen.
Supert! Vi sender deg en e-post når kurset er tilgjengelig igjen.
Ånei, noe gikk galt med innsendingen.
Har du spørsmål om kurset? Kontakt oss.
Dette kurset er ferdig. Legg inn e-posten din i feltet nedenfor dersom du ønsker å få beskjed når kurset er tilgjengelig igjen.
Har du spørsmål om kurset? Kontakt oss.
Supert! Vi sender deg en e-post når kurset er tilgjengelig igjen.
Ånei, noe gikk galt med innsendingen.
Meld deg på kursetMeld deg på kurset
Hvordan omstille for framtiden? Del 1-3
14
Jan
 
2026
 
kl.
10:00
-
15:00
14
Jan
 - 
15
Jan
 
2026
 
kl.
10:00
-
15:00