Taushetsplikt, opplysningsplikt og tverrfaglig samarbeid
Hvis du opplever at din kommune strever med gode rutiner for tverrfaglig samarbeid og at dere ikke kan nok om hverandres regler – da er dette kurset noe for deg!


Samhandlingsreformen/barnevernsreformen ble vedtatt 01.01.22 – og denne er videreført i ny barnevernslov som ble vedtatt den 01.01.23. Reglene om taushetsplikt ble ikke endret og oppleves i det praktiske liv som et hinder for raskt og godt tverrfaglig samarbeid.
Dette kurset gir deg god innsikt i både egne og andres regler om taushetsplikt, hvilke unntak det finnes for taushetsplikten og særlig hva som skal til for at et samtykke er gyldig. Noen ganger er ikke et tverrfaglig samarbeid mulig fordi bekymringen enten er for stor eller du ikke får et samtykke. Da er det viktig at du kan reglene knyttet til din meldeplikt/opplysningsplikt til barneverntjenesten.
Målgruppe for kurset
Kurset egner seg for alle som arbeider med barn i en kommune – for eksempel ansatte ved helsestasjonen, ansatte i skoler, ansatte i barnehager, barnevernet, PPT, BUP, habilieteringstjenesten.
Formål med kurset
Du vil i dette kurset få god innsikt i reglene om taushetsplikt både for forvaltningsorganer og helsepersonell. Kurset tar for seg alle regler knyttet til håndtering av personopplysninger fra taushetsplikt til opplysningsplikt. Underveis vil det minnes om reglene knyttet til dokumentasjon. Dette vil bli oppsummert til slutt i kursets siste del.
Timeplan
- Kl. 10:00-10:15 Velkommen
- Kl. 10:15-10:45 Taushetsplikt – hvorlangt går egentlig denne?
- Kl. 10:45-11:15 Unntak fraTaushetsplikten
- Kl. 11:15-11:30 Pause
- Kl. 11:30-12:30 Samtykke
- Kl. 12:30-13:30 Lunsj
- Kl. 13:30-14:00 Når har duopplysningsplikt?
- Kl. 14:00-14:30 Noen andre har meldt –når er du pliktig å gi opplysninger til barnevernet ?
- Kl. 14:30-15:30 Dokumentasjon – hvorformå vi dokumentere og hva er kravene til vår dokumentasjon

Ragnhild Kverneland
Ragnhild har omfattende erfaring med rådgivningog prosedyre innen fagområdet barnerett som omfatter barnevernssaker og barnefordelingssaker (foreldretvister). Hun har siden 1999 vært innleidkommuneadvokat i en rekke kommuner knyttet til barnevern og helserett.
Hennes råd er preget av en høy etisk standard med særlig fokus på å løse sakene til klienten og barnas beste. Fra sin praksis som forhandlingssjef og advokat i fagbevegelsen har hun lang erfaring med både kollektiv og individuellarbeidsrett, og har opparbeidet seg god kompetanse innen forvaltningsrett.
Ragnhild holder seg faglig oppdatert bl.a. gjennom undervisning for kommuner og organisasjoner, sensoroppdrag på Oslo Met og på juridisk fakultet. Hun har også veilederoppdrag innen barnevern på juridisk fakultet.
Ragnhild underviser i temaene barnevernrett, barnerett ogforvaltningsrett med særlig vekt på reglene om taushetsplikt og opplysningsplikt, helserett og yrkesetikk. Hun har i en årrekke vært den faste juridiske foreleseren på Psykologforeningens sakkyndigopplæring.
Informasjon om digitale kurs:
- Kurset vil bli gjennomført på Teams eller Zoom.
- Du vil motta nærmere beskjed og link etter hvert som kursdagen nærmer seg.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Råd ved fysiske kurs:
- Hold deg hjemme når du er syk.
- Hold hendene rene.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dersom du har behov for hotell i forbindelse med kurset har vi følgende hotellavtale du kan benytte deg av KS Agenda sin hotellavtale. Trykk på linken for å se kapasitet og tilgjengelighet.
NB! Rommet gjøres opp direkte av deltaker på hotellet
Påmeldingen er bindende.
Ved avbestillinger/endringer:
- Inntil 3 uker før kurs-/konferansestart krediteres beløpet i sin helhet
- Mindre enn 3 uker før konferansestart gis ingen refusjon av deltakeravgiften og måltider
Avbestilling gjøres skriftlig til info@ksagenda.no.
Det tas forbehold om nok antall påmeldte for at kurset skal gå.
1 uke før kurset vil du motta detaljer om oppmøte. Dersom du ikke mottar denne informasjonen ber vi deg om å ta kontakt med oss per telefon eller e-post.
Det tas forbehold om programendringer.
OU-fondet er kommunesektorens opplærings- og utviklingsmidler som skal brukes til «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling», hvor målgruppen er ledere.
Kommuner, fylkeskommuner og bedrifter som er en del av denne ordningen vil kunne få refundert deltakeravgiften på kurs og seminarer som tilfredsstiller definisjonen «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling».
Det gjøres oppmerksom på at OU-midlene KUN dekker deltakeravgiften. Eventuelle kostnader knyttet til reise og opphold må dekkes av den enkelte deltaker selv.
Dette kurset er omfattet av ordningen om forhåndsgodkjente kurs hvor det ikke skal søkes om støtte fra OU-midlene. Det skal bare sendes inn refusjonskrav når man har mottatt faktura for kursavgiften. Vi refunderer ikke registreringsbekreftelser.
Skjema for refusjon finner man på www.ks.no/ou-skjemaer.
Viktig! Er det flere deltagere fra en kommune/fylkeskommune/virksomhet på et kurs, skal det sendes inn ett samlet refusjonskrav for alle deltakerne
Oslo kommune og privatpersoner kan IKKE søke om støtte fra dette fondet.
Du kan også lese mer om OU-midler her.